Al meer dan 35 jaar specialist in koi karpers

Sierviskwekerij Boerma is al meer dan 35 jaar specialist in koikarpers. In die tijd deden wij, de broers Hendrik en Jan Simon Boerma, veel kennis en ervaring op in het houden, kweken en voeren van deze Japanse sierkarpers. Met liefde voor deze prachtige vissen kweken wij onze dieren onder optimale condities, leefomstandigheden waar onze vissen zich prettig bij voelen. En dat ziet u en merkt u aan de kwaliteit, prachtige kleuren en kracht van onze vissen.

Korte geschiedenis van ons bedrijf

Op de prachtige locatie - net buiten ‘t Zandt op het Groninger Hoogeland - vindt u Sierviskwekerij Boerma. Op deze historisch boerderij met omliggende gracht groeiden wij op. Onze vader Simon Boerma was veehandelaar. In zijn vrije tijd hield hij siervissen in zijn gracht: goudvissen, goudwindes en goudkarpers.

Visteelt

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er een nieuw soort sierkarper vanuit Japan naar Nederland: de koi of koikarper. Pa was gelijk verkocht. Voor zijn boerderijgracht kocht hij enkele van deze vissen. Hij kwam in contact met enkele mensen die visteelt hadden gestudeerd aan Wageningen University. Samen gingen ze aan de slag met het kweken van deze prachtige sierkarpers. Ook zoon Hendrik was vanaf het begin betrokken.

Kweekkas

Pa Boerma en Hendrik kochten een kas om de vissen op grotere schaal te gaan kweken, onder zo optimaal mogelijke condities. het bleek een gouden greep. Koikarpers werden ontzettend populair en onze vissen waren in trek. Ook Jan Simon werd gegrepen door het koivirus en zo maakten wij met z’n drieën van onze liefhebberij ons beroep. Al bij de officiële opening van ons bedrijf werd duidelijk dat we een goede keuze hadden gemaakt: bij het open huis dat we hielden stonden de auto’s in lange rijen langs de weg. Pa Simon is helaas overleden, maar onze moeder Janna verzorgt nog dagelijks alle planten op en om de kwekerij.