Koikwekerij: een grote variatie in kleuren en modellen koikarpers

Siervis- en koikwekerij Boerma kweekt in eigen huis de mooiste koikarpers, zowel via natuurlijke als kunstmatige bevruchting. Om een zo gevarieerd mogelijke mix in kleuren en modellen te bieden selecteren wij zorgvuldig de mannelijke en vrouwelijke koi. Zowel de kweekvissen als de jonge koi voor verkoop leven onder ideale omstandigheden. Dankzij goede kwaliteit en optimale condities als temperatuur, hardheid en zuurstofniveau van het water zijn onze koikarpers gezond, sterk en bijzonder fraai om te zien.

Het kweekproces

Kunstmatige kweek

In de zomer - als de mannelijke en vrouwelijke vissen respectievelijk hom en kuit dragen - strijken wij de vissen af. Wij strijken wij op diervriendelijke wijze hom en kuit uit de vissen, die voor die gelegenheid worden verdoofd. Zo is de stress voor de dieren nagenoeg nihil. Elke vis wordt maximaal eens per jaar afgestreken.

Het hom en kuit van de koi voegen wij samen in een kweekbak Na drie dagen komen de eitjes uit. Vijf dagen later zetten wij de jonge vissen uit in een van onze zeer ruime kweekvijvers. Enkele maanden na de geboorte is er een vangstmoment, waarbij wij een deel van de babyvissen vangen voor verkoop. De meeste dieren gaan in de verkoop als ze een jaar oud en zo’n 10 tot 15 centimeter lang zijn. Een klein deel van de dieren blijven langer bij ons voor verkoop aan koihouders die graag direct volwassen vissen kopen.

Natuurlijk kweek

De mannelijke en vrouwelijke vissen leven normaal gesproken in afzonderlijke kweekvijvers. In hun vruchtbare periode in de zomer voegen wij de geselecteerde mannelijke en vrouwelijke vissen samen zodat zij zich op natuurlijke wijze kunnen voortplanten. Na het leggen van de eitjes verwijderen wij de volwassen vissen om te voorkomen dat zij de eitjes opeten.